Nye regler fra Mattilsynet og Statens næringsmiddelkontroll gjør at det nå ikke lenger er lov å spise gulrøtter og poteter som har falt på gulvet eller på bakken i, under eller etter produksjonen. Det betyr at mat som er kommet i kontakt med jord, sand eller stein ikke lenger er lovlig menneskeføde. Salat er unntatt, ettersom den vokser så og si på bakken. Det samme gjelder agurk, tomat og sopp. Frukt og bær derimot, må ikke komme på bakken eller i kontakt med hverandre.
– Det er ikke så rart, sier overkontrollør Åke Bakken ved næringsmiddeltilsynet sin avdeling i Asker; – Tenk deg hvor mye bakterier som er der nede. Hva folk kan ha gjort eller foretatt seg der nede. Selv dyr gjør fra seg på bakken. Det er jo rett og slett bare kvalmt.
4 sekunder er mer enn nok
Han er enig at den gamle fire-sekunders-regelen til privat bruk. – Den var for så vidt grei, men i profesjonelt bruk er det så mye bakterier der ute at man må ta spesielle hensyn, mener tilsynet.
– Bare tenk deg selv, sier han og ser ned på bakken; – Her er det både jord, litt sand og stein. Vi er ikke bare bekymret for bakteriene. Det er en bekymring at folk for eksempel skal gjøre og se feil, ta en stein og koke den og tro at det er en potet.
Han mener det rett og er slett farlig. Næringsinnhold i en slik stein er heller ikke fullstendig, meldes det i et rundskriv som nå er ute til høring. Et utvalg på 410 spesialister har laget en innstilling og en komité på 22 personer har jobbet videre med konklusjonen fra spesialistene i denne saken i måneder. I sin konklusjon mener de at 4-sekunders-regelen for godteri, brødskiver og så videre fortsatt bør kunne gjelde i private settinger. Forutsetningen må være at man vet hvem som har gått der det falt.
– Vi forutsetter jo selvsagt at dette er i lukkede og familiære settinger, sier førstekonsulent i utvalget, Timmy Nøtter, om lovtillegget som gir lempinger for private; – Men jeg forutsetter at for eksempel brødskiva ikke detter med smørsiden ned, poengterer han og er nøye med å sjekke at etternavnet blir stavet med N og ikke B som i Baller.
– Hvordan blir det med godteri? spør vi.
Nei da blir det jo mer en skjønnsvurdering, svarer han: – Det er klart at akkurat når det gjelder smørkarameller, så er jo dette med smørsiden også aktuelt igjen. Det er vel kanskje også det eneste. Innføring av de nye reglene skjer først på rotfrukter. Det begrunnes med at dette er grønnsaker som aldeles ikke må komme i jorden.
– Vi har spesielt fokus på at folk skal se at rettsoppfatning og toleransegrenser ikke er fullstendig ute å kjøre, sier Harry Setta, som driver nærbutikk på Nærsnes uten for Oslo. Han forteller videre at det er butikkene som er pålagt kontrollen med at de nye reglene etterleves.
– Vi kommer til å holde kontroller både i private hjem og hos bøndene, som leverer til oss, hevder han; – Dette er på høy tid at vi
avslutter dette svineriet. En bonde rett her borte bruker jo til og med avføring fra dyr som en måte, der han hevder at det får grønnsakene til å gro fortere. Det har vi ingen spesialist på, så her må det til med selverklæring fra bonden for at slikt skal unngås.
– Vi ønsker å åpne for at spesialister og forskere skal få komme ut å se dette griseriet med selvsyn, avslutter Bakken og uttaler videre i en pressemelding at dette uansett er det helt uhyggelig. Vi vil ikke at mat skal komme borti jord, støv, sand og skitt. Dessuten er det viktig at behandling og avliving av grønnsakene må skje på humant vis. Planter har også liv og følelser. Dette er viktig.