En ny studie har nylig blitt publisert. Studien ble gjort for å undersøke om det er noen sammenheng mellom tjenestetid i tolletaten og status på tolvfingertarmen. Resultatene fra studien har kastet lys over flere spørsmål som har vært lite utforsket tidligere. Denne artikkelen vil se nærmere på de manglende funnene fra studien og hva de kan bety for både helsepersonell og pasienter.
Tarmstudien ble utført over en periode på to år og involverte et stort antall deltakere, både fra Tolletaten og flere andre etater. Overraskende nok viste resultatene overhode ingen sammenheng mellom hvor lenge en person hadde arbeidet i en bestemt jobb i Tolletaten og forekomsten av problemer med tolvfingertarmen. Man målte også lengde på tarmen. Heller ikke her var det noen målbar forskjell mellom tjenestepersonene i de forskjellige etatene. Mange etater har vært involvert, og det har vært mange innleide ressurser, for å komme fremt til dette totale mangler på oppsiktsvekkende resultater.
Spesialistene er ikke imponert
Ikke en gangs spesialistene i spesialistgruppen eller ekspertene i ekspertgruppen kunne finne noe av interesse i resultatene. Allikevel har dette forbauset mange eksperter på området, da det tidligere har vært antatt at det skulle være totalt uinteressant. Derimot kan det se ut til at kontrollgruppen, fra de andre etatene, som ikke bare skulle kontrollere kontrollen, men også være en motvekt til de som var blitt målt, heller ikke kunne finne noe av interesse i undersøkelsen.
Det ser heller ikke ut til at andre faktorer, så som kosthold, genetikk og livsstil, spiller noen merkbar rolle i utviklingen av tollfingertarm. Dette samsvarer med det som er tidligere antatt.
– Denne mangelen på interessante funn har overhode ikke potensiale til å endre måten helsepersonell behandler slike tilstander på, da det kan være nødvendig å se på en bredere rekke faktorer når man diagnostiserer og behandler pasienter med tollfingertarm, sier tarmekspert i tolletaten Bruno Blid; – Det er nesten så vi er fristet til å fjerne navnet vi har laget til denne tilstanden …kanskje først og fremt fordi det ikke er noen tilstand, sier han.
Ny studie avslører ingen overraskende funn
– Mangelen på interessante funn fra denne studien har null potensiale til å utfordre etablerte antakelser om sammenhengen mellom arbeidstid, sted, stilling, fartstid og tilstanden kalt “tollfingertarm”. Vi er fristet til å tro at de fleste tollinspektører har normal tarmfunksjon og at dette kan være et uttrykk som henger igjen fra etatens undersøkelse av antatte gjentatte lovbrytere på 70-tallet, eller rett og slett en feilstaving etter eller annet sted, sier spesialistekspert Asle Graven, som egentlig ikke har noen offisiell tilknytning til verken helsevesenet eller noen av de statlige etatene. Derimot er han innleid ekspert uten noen som helt offisiell utdannelse å vise til.
– Det er klart at ytterligere forskning trengs for å forstå de underliggende mekanismene
som påvirker fordøyelsessystemet, og hvordan ulike faktorer kan samvirke for å skape problemer, sier tarmekspert Bruno Blid videre; – Denne studien markerer et viktig skritt mot å utvide kunnskapen på området og kunne føre til en mer skreddersydd behandling for pasienter med tolvfingertarmsproblemer, slik at disse ikke utvikler “tollfingertarm”.
Som det viser seg, er det fortsatt mye å lære om sammenhengen mellom stillingshjemmel, tjenestetid og tolvfingertarmen. Denne studien har nå pågått i over 20 år, men mye innleid konsulentbistand og en hærskare eksperter og spesialister og har overhode ikke kastet noe nytt lys over et komplekst emne. Det peker på peker på behovet for videre forskning og undersøkelser på området. Med mer kunnskap og forståelse kan helsepersonell være bedre rustet til å behandle når det kommer, avslutter Graven; – Det største problemet er at vi faktisk ikke vet hva denne tilstanden er, om den overhode finnes eller. Mulig vi kunne behøve hjelp av noe helsepersonell her?